Duurzaam en ecologisch bouwen met vlas

De roep om groene, ‘biobased’ grondstoffen te gebruiken in bouwmaterialen klinkt steeds harder. In de nieuwe economische filosofie zijn ecologie, duurzaamheid, en recycleerbaarheid de kernwaarden. Het gebruik van vlas in scheidingswanden is daar een goed voorbeeld van. Vlas is kort cyclisch hernieuwbaar en herwinbaar, haalt CO2 uit de atmosfeer en slaat dit op, is van nature temperatuur- en vochtregulerend, bevat geen schadelijke stofdeeltjes en is recyclebaar.

Vlas kent een lange historie dat teruggaat naar ver vóór onze jaartelling. Er zijn twee hoofdsoorten vlas: vezelvlas voor de productie van linnen en garens en olievlas voor het winnen van lijnzaad. Hieruit wordt lijnolie geperst dat toepassing vond in onder andere zeep, verf en linoleum.

Milieuvriendelijk

Vlas wint enorm aan populariteit doordat het een vernieuwbare grondstof is, omdat de plant in relatief korte tijd en in aanzienlijke hoeveelheden regenereerbaar is. In het kader van duurzaam bouwen is gebruik van bouwmaterialen uit vernieuwbare grondstoffen interessant, omdat ze een lage energie-inhoud hebben en er bij productie in de regel weinig milieubelasting optreedt. Tevens zijn er goede mogelijkheden voor lokale productie waardoor milieuvervuilend vervoer tot een minimum beperkt kan worden.

Tópeigenschappen

De vezels zijn uiterst sterk en de scheven kunnen heel goed vocht absorberen. De vezels uit het vezelvlas zijn perfect recyclebaar, biologisch afbreekbaar en te composteren. Ze zijn bijzonder sterk en toch heel licht. Vlasvezels hebben een hoge stijfheid, een grote trillingsdemping en een lage densiteit (1,4 p (g/cm3)), in vergelijking met bijvoorbeeld glasvezels (2,54 p (g/cm3)) of andere composietvezels. Als thermische en akoestische isolator scoort vlas goed tot uitstekend en door de lage slijtage gaan de producten lang mee.
Voordelen van vlas op een rij:

  • kort cyclisch hernieuwbaar en herwinbaar;
  • haalt CO2 uit de atmosfeer en slaat dit op;
  • is van nature temperatuur- en vochtregulerend;
  • bevat geen schadelijke stofdeeltjes;
  • is recyclebaar;
  • geen emissie van stikstof naar bodem en water.

Vlas(scheven)plaat

Nieuwsbrief-vlas-als-kern-2

De vlasplaat blijkt nagenoeg dezelfde eigenschappen te hebben als houtspaanplaat, maar is 35-40% lichter in gewicht. Houtspaanplaat bestaat bovendien uit losse houtsnippertjes en dat brandt, terwijl vlas uit fijnere scheven bestaat en een taaiere structuur heeft, waardoor het slecht brandt. Het smeult meer. Kortom, een vlasplaat heeft ook nog eens een brandvertragende eigenschap. De hoge isolatie- en dB-waarden en de homogene kwaliteit maken de unieke eigenschappen van de milieuvriendelijke vlasschevenplaten compleet.

Faay-scheidingswanden

Natuurlijk heeft Faay bijna een halve eeuw geleden goed nagedacht over welke eigenschappen een ‘niet dragende scheidingswand’ allemaal moet bezitten. En hoe je tot een mix van eigenschappen komt, doelend enerzijds op de eigenschappen van traditionele holle scheidingswanden en anderzijds op die van gemetselde muren. De ideale mix is dan dus een lichte niet dragende scheidingswand, met een massieve kern, degelijk en robuust (lees: impact bestendig), snel te monteren, waar je ook nog het nodige aan op kunt hangen, zonder achterhout en zonder vooraf hoeven te bedenken wáár je iets wilt ophangen. Denk daarbij ook aan (zware) voorwerpen zoals wastafels, vrijdragende toiletten, keukenkastjes of trapleuningen, terwijl de standaard aangebrachte sleuven in de kern van de panelen rekening houden met het kunnen aanbrengen van elektraleidingen in de wand.
Zo heeft het assortiment Faay niet dragende scheidingswanden alle eigenschappen die je van moderne bouwmaterialen mag verwachten, terwijl deze volledig passen in duurzaam en ecologisch verantwoord bouwen. Want onze bouwmaterialen uit biobased grondstoffen zijn niet alleen kwalitatief beter, maar ook een verantwoorde keuze.

LP-faay-scheidingswand